www.hobbydraaiorgel.nl

Bouwverslag 20 toets draaiorgel Christian Dressel.

Het was op 27 augustus 2017 dat mijn vrouw vroeg om ook zo'n klein draairorgeltje te bouwen zoals Christian Dressel en Hans Peters hadden gemaakt. Het zijn kleine midi gestuurde draaiorgeltjes op basis van de bouwtekeningen van Hans Beijer met Höffle orgelpijpen. Frappant bij dit orgeltje is de verkropping van de accompagnementpijpen en de plaatsing aan de zijkanten van de melodiepijpen. Het ontwerp is verder geheel voor rekening van Christian Dressel, vandaar dat ik dit orgeltje dan ook een Dresseltje noem. Hans staat geheel links en Christian geheel rechts op onderstaande foto.Van het orgeltje is geen bouwbeschrijving. Het is een samenraapsel van verschillende bouwbeschrijvingen. De pijpjes komen uit de beschrijving van Höffle, de balgconstructie uit een Beijertje en ook verschillende ideeen die door de bouwers van voornoemd orgeltje zijn bedacht, zijn er in verwerkt. Omdat het een buikorgeltje is, moest het geheel zo licht mogelijk zijn. Christian gebruikte als houtsoort Paulowniahout, een houtsoort die in Nederland moeilijk te krijgen is, echter bij een Duitse bouwmarkt volop in de vorm van meubelpanelen van 1000x500x18mm groot. Christian had van de bouw van zijn orgeltje honderden foto's gemaakt. Door deze foto's goed te bestuderen kon ik de afmetingen herleiden. Als eerste ben ik aan de pijpen begonnen. De afmetingen waren bekend, zodat ik ook de binnenbreedte van de orgel kon bepalen. Met een minidraaibankje van 30 Euro draaide ik decoratieve greepjes voor de stoppen.

Christan gebruikte als melodiepijpen dubbelfluiten, twee aan elkaar gemaakte fluiten met een gemeenschappelijke pijpvoet en dan zwevend gestemd. Ik heb gekozen voor een apart register, open quinten. Deze benadrukken het typische kleine orgelgeluid (zie foto boven).

De blaasbalgen heb ik volgens de werkwijze van de Vries gemaakt, dat wil zeggen met behulp van riemen leer. Ook heb ik in plaats van kartonnen vouwen, vliegtuigtriplex toegepast omdat deze steviger is.

De ontluchtingsklep zit aan de binnenzijde van de magazijnbalg. Het scharnier en gewricht die bij de pompstok horen, zijn van teflon gemaakt: licht, sterk en slijtvast.

De windlade is aangepast voor gebruik van 2 registers. Op onderstaande foto's de membranen en de tegenover liggende toevoerbusjes uit hout.

De zijwanden van het orgeltje zijn uit Paulownoahout gemaakt. Aan deze wanden zitten vrijwel alle componenten gemonteerd. Verder is de achterwand uit 3mm triplex gemaakt voorzien van een raamwerkje. Als visuele scheiding is een soortgelijk wand achter de pijpen gemaakt. Tussen deze wand en de balgen was net voldoende ruimte voor een opbergplek voor de accu.

Voor het aansturen van de ventielen wordt gebruik gemaakt van aangepaste 12V relais. Als de relais aangetrokken wordt, kan er lucht uit het ontluchtingsgat ontsnappen en gaat de corresponderende membraan omklappen.

Aan de onderzijde is de plaatsing van de bassen goed te zien. Ook kan men eenvoudig bij de stelschroeven van de ventielen. De controllerkaart die voor de aansturing van de relais dient, zit tussen de bassen en de onderzijde van de balgen.

Daar het de bedoeling is dat deze 20er gaat meespelen met mijn 31 toets orgel via een radiografische verbinding, heb ik de decoratie van de orgel gelijk gehouden, met uitzonderingh van de twee dansparen die op beide zijkanten staan.

Het orgeltje was af en de eerste vrolijke deuntjes kwamen al gauw. Net op tijd gereed voor de hobbydemonstratie in de Locht op 3 en 4 maart 2018. Op onderstaande foto's staan zowel de 31er als de 20er.

Op de tweede demonstratiedag waren Christian en Hans ook aanwezig. Hans had al zijn orgeltjes meegenomen. Samen met die van Christian en mij konden we een heuse orgelpiramide bouwen.

Onderstaande links geven een indruk van de hobbydemonstratiedag in de Locht op 4 maart 2018.

Buikorgelorkest

Drehorgeltreffen


Hier de link naar de website van Christian waarop hij zijn draaiorgeltje presenteert.

Website van Christian