www.hobbydraaiorgel.nl

Papa? Kan jij een fluitje voor mij maken ?

En zo begon het verhaal. Een fluitje werden er meer en voordat je het weet, gaan je hersens kraken over het idee om het "fluitje" verder uit te werken. Een bezoekje aan het museum "Van speeldoos tot pierement" in Utrecht gaf al helemaal de doorslag; vooral nadat ik het boekje "Bouwbeschrijving kistdraaiorgel" in mijn bezit kreeg....

Na een jaar lang knutselen stond ie daar; de 38er.Tegen die tijd dat ik dit orgeltje voltooide, ontmoette ik Geert Jacobs (zie fotogalerie). Bij hem kwam ik meer te weten over kapmachines en het bestaan van Midiboek. Ik had zelf destijds in GW-Basic programeertaal een programma geschreven, waar je mee draaiorgelboeken kon printen. In een tekstbestand gaf je dan op, waar de noten moesten staan. Geert gaf me een versie van Midiboek en de broncode hiervan. Midiboek vertaalde midi bestanden naar een werkbestand voor AutoCad voor DOS. De tijd ging voorbij en ook het einde voor DOS kwam in zicht. De Windows versie(s) van AutoCad lazen het gehele liedje in, wat betekende, dat er wel tekeningen van tien meter of langer waren. Gezien dit behoorlijk vertragend werkte op het weergeven, laat staan afdrukken van types, heb ik een eigen afdrukroutine onder Windows geschreven, waarbij de nadruk op snelheid lag. Via de programmeertaal Visual-Basic ontstond een geheel nieuwe versie van Midiboek. Deze versie heb ik destijds aan Piet Paardenkam gegeven, die erg enthousiast was over het behaalde resultaat. Piet nam de draad weer op en voltooide het programma naar de hedendaagse versie, een puik stuk werk!In eerste instantie gebruikten de kinderen het orgeltje op kindermarkten om hun zakcentje te spekken, maar later toen ze groter werden, stond het orgeltje in een hoekje te kijken en kwam er al gauw een dikke laag stof op. Op een hobbymiddag ontmoette ik Wim Vullers, die er met zijn de Vries orgel stond. Na wat ontmoetingen kwam ik op het idee om de zelfbouw hobbywereld wat meer bekendheid te geven. Door hobbymiddagen te organiseren in streekmuseum "De Locht" in Melderslo en door het meer bekend worden van deze website raakte ik hoe langer hoe meer in contact met (nieuwe) collega hobbyisten. Ik had een tweede orgeltje gebouwd, maar deze had wat technische onvolkomenheden. Via een der hobbyisten werd ik op de bouwbeschrijving van Walter Höffle gewezen. Ik was laaiend enthousiast over deze bouwbeschrijving en al gauw werden de eerste latjes op maat gemaakt voor de pijpjes. Alhoewel mijn taalkennis de duitse taal voldoende bevatte, had ik toch wat moeide met wat technische uitdrukkingen. Ik heb toen voor mezelf de bouwbeschrijving vertaald. Tijdens diverse ontmoetingen bleek de belangstelling voor de bouwbeschrijving van Höffle erg groot en ik besloot om mijn vertaling wat op te poetsen en deze aan Walter Höffle door te geven, zodat deze beschrijving nu voor meer mensen weggelegd is.


Na negen maanden 's avonds lekker doorhobbyen had ik mijn 20 toets klaar.


Wegens omstandigheden stopte Walter met de verspreiding van zijn bouwbeschrijvingen en ik heb na goedkeuring deze taak overgenomen. Ook heb ik toen gezorgd voor een Engelse en Spaanse vertaling. Van Walter kreeg ik nog diverse werkplaatsaantekeningen, waaronder ook aantekeningen van een 42 toets orgel. Dit vormde de opmaat voor mijn volgend project, een 42 toets midi gestuurd draaiorgel. Van het bouwproces staat elders op deze website een uitgebreid bouwverslag. De orgel kreeg de naam van mijn echtgenote vanwege de nodige uren die zij mij moest missen als ik in mijn hobbyruimte zat.

Na deze "grote" orgel werd het tijd voor een kleiner exemplaar. Hans Beijer had een bouwbeschrijving gemaakt van een buikorgeltje. Daar een klein orgeltje hoge eisen stelt aan de bouw en vooral het verbruik van de beschikbare lucht, is dit orgeltje tot nu toe nog niet naar tevredenheid af gekomen.

Ulrich Stille had een bouwbeschrijving voltooid voor een 31 toets midi gestuurde draaiorgel met 6 registers. Een royale blaasbalg die voor ruim voldoende lucht zorgt en voorzien van 6 registers zorgt ervoor dat het een plezier is om op deze orgel te draaien. In totaal heeft deze orgel 116 pijpen. Omdat er op de midi interface nog één kanaal vrij was, gaf het mij de mogelijkheid om een dirigentje toe te voegen, die op het ritme van de muziek meeslaat. Rond deze periode besloot ik om al mijn orgels te gaan nummeren en te voorzien van de Franse variant van mijn voornaam.

Ik had al langer een bouwbeschrijving van een draaiorgeltje van John Boersma liggen, een eenvoudige 20 toets orgel die op een papierrol speelde. Qua behuizing ben ik op een aantal punten afgeweken, zodat het geheel wat minder zwaar werd. Het boerenschilderen ging me steeds beter af en zo kreeg ook deze orgel dezelfde decoratie.

In deze periode leerde ik Christian Dressel uit Duitsland kennen. Ook hij was verslaafd aan het bouwen van draaiorgeltjes. Nadat hij zijn Höffle orgel had gebouwd, ontwierp hij een eigen orgeltje op basis van de bouwbeschrijvingen van Beijer en Höffle. Tevens werd het een midi gestuurd orgeltje, wat voor een buikorgel veel praktischer is. Mijn "nummer 6" moest een klein broertje hebben.

Het wordt even tijd voor een samenvatting. De foto is medio 2019 genomen.

Tja, en toe kwam corona. Thuis zitten dus. Een ideale gelegenheid om weer een nieuw orgeltje te bouwen. Ik miste eigenlijk mijn Höffle orgel (nummer 3). Een op papierrol spelend orgeltje met 4 registers. Aangezien mijn favoriete kleur blauw is, kreeg dit orgeltje deze kleur als basis. Verder moest het orgeltje een eerbetoon aan Walter Höffle worden door het een typisch Zuid-Duits karakter te geven. Op de zijkanten werden twee beroemde kastelen geschilderd. Het wordt even tijd voor een samenvatting. De foto is medio 2019 genomen.

Christian Dressel had inmiddels een papierrol versie van zijn Buikorgel ontworpen en gebouwd, dus deze kwam als volgend project aan de beurt. Voor de bouw vandeze orgel werd gebruik gemaakt van een computer gestuurde freesmachine. Helaas is Christian overleden tijdens de bouw van mijn orgeltje en heeft hij de voltooiing niet meer meegemaakt. Voor de decoratie heb ik gebruik gemaakt van een laser brander, wat een bijzonder mooi effect gaf.

Het is inmiddels 2023, mijn pensioen staat voor de deur en ik barst nog van de ideeën.