www.hobbydraaiorgel.nl

Eenvoudig een papierrol maken

Bij de meeste bouwbeschrijvingen ontbreken vaak de toebehoren van een orgeltje zoals bijvoorbeeld de spoel waarop de papierstrook met gaten gewikkeld wordt. Alhoewel zo'n spoel in de handel wel evrkrijgbaar is, is het best voordelig en eenvoudig om zo'n spoel zelf te maken.

Wat we nodig hebben is 4 mm triplex, vuren hout 20 mm dik, PVC buis 111mm (1 mm meer dan papierbreedte) lang, diameter 25 mm en twee inbusschroeven (DIN912 ISO 4762) M6 x 16. Het loont zich om van deze schroeven een compleet doosje van bv 100 stuks te kopen, gezien deze schroeven ook erg handig zijn als regelschroeven bij de membraankleppen of als stelschroef achter een pijp. .

Uit triplex zagen we met een figuurzaag twee ronde circels met een diameter van 85 mm. In het midden boren we een gat van 5 mm. Met een gatenzaag zagen we ronde schijfjes met een diameter, die gelijk is aan de binnendiameter van de PVC buis.

In een boormachine klemmen we een stuje draadeind M5, waarin we een triplex schijfje kunne bewerken. Met een hoog toerental en een schuurplank (stuk hout met schuurpapier) kunnen we de zijwanden mooi glad polijsten en er een mooi afgeronde rand aan maken.

Nu we alle losse onderdelen voorbewerkt hebben, kan het verlijmen plaats vinden.

De ronde blokjes worden met houtlijm precies in het midden van de schijfjes vastgelijmd.

Daarna wordt dit geheel in de zijwanden van de PVC buis vastgezet (evt. verlijmd met Bison Kit).

Tenslotte worden aan de zijkanten de inbusbouten vastgeschroefd. Mochten deze te los zitten, dan kunnen deze met twee componentenlijm vastgezet worden. Deze schroeven moeten goed vast zitten, omdat hiermee na het afspelen van het liedje, de papierstrook weer teruggespoeld wordt en er dus een behoorlijke kracht op het schroefje plaats vindt.

De inbusboutjes schijnen in de praktijk nogal moeilijk verkrijgbaar te zijn. Na veel speurwerk heb ik een partij kunnen opkopen en kan ze tegen een interessante prijs aanbieden. Voor meer info: Info Hobbydraaiorgel